Η Λευτεριά αν πουληθεί
για τα οικονομικά της,
μοιάζει νια που πορνεύεται,
να φτιάξει τα προικιά της.
-Μεσαρέτες-

Για επικοινωνία

email: mesaretes@gmail.com
* Ο ΠΟΝΤΟΣ και η Ιστορία του.
* Ποντιακοί Στοχασμοί
* Επίκαιρα Ποιήματα

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

-ΠΟΝΤΟΣ- Δάκρυ ψυχής…


  -ΠΟΝΤΟΣ-
        
 Δάκρυ ψυχής…
Συνοπτική ιστορική αναδρομή
του  Ποντιακού  Ελληνισμού
από την Μυθολογία ως σήμερα
γραμμένη απλά σε 17 μικρά κεφάλαια.
Κεφάλαιο 17

-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ … ΦΙΛΙΑ-

Η επιλογή των διεθνών προσανατολισμών της Ελλάδας μετά το 1931, όπου επικράτησε ο συμβιβασμός, η υποχώρηση και γενικά η αμυντική τακτική και οι συμβάσεις φιλίας με τη σύμμαχο πλέον Τουρκία, δημιούργησαν ένα δεσμευτικό πλαίσιο λήθης, που αποσκοπούσε στην πλήρη διαγραφή από την μνήμη του Νεοέλληνα, τραυματικών γεγονότων που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός σε βάρος του Ελληνισμού.

Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να κρύψουμε την ιστορία ενός βασανισμένου ηρωικού λαού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ορισμένες σκοπιμότητες. Η ιστορία μάς δίδαξε ότι οι σκοπιμότητες αυτές τελικά λειτούργησαν πάντα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Παραδείγματα πολλά μας πείθουν για του λόγου το αληθές, όπως ׃ Η συμφωνία παράδοσης της Τραπεζούντας το 1461 δεν τηρήθηκε από τους Τούρκους, έτσι μετά την παράδοση είχαμε τον αποκεφαλισμό όλης της οικογένειας του Αυτοκράτορα Δαβίδ. Ακολούθησαν οι σφαγές και οι διωγμοί του ελληνικού πληθυσμού σε ολόκληρο τον Πόντο.

Αυτοί που γνώριζαν καλά τους Τούρκους, ήταν οι αντάρτες του Πόντου. Στο βιβλίο του, ˝ Γη του Πόντου ˝, ο αείμνηστος Δ. Ψαθάς αναφέρει ׃ Οι Τούρκοι, προκειμένου να συλλάβουν με πονηριά τον οπλαρχηγό Αντώνιο Χ˝Ελευθερίου (Αντών πασά), προτείνουν στον Μητροπολίτη Αμισού, (πρόεδρο Επιτροπής Πρόκριτων Αμισηνών), την παροχή εκ μέρους τους της απόλυτης αυτονομίας,με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό των ανταρτών. Ρωτά ο Δεσπότης τον οπλαρχηγό ׃ Λοιπόν;Σκέφτεται αυτός και απαντά׃Δεν είναι άσχημες οι προτάσεις, μόνο που έχουν ένα κακό, εκείνοι που τις κάνουν είναι Τούρκοι. Ο˝Αντώντς˝ ξέρει τους Τούρκους, και πόσο ζυγίζει ο λόγος τους.

Το 1931 υπογράφεται ˝Συνθήκη φιλίας˝ Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ των πρωθυπουργών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ισμέτ Πασά (Ινονού). Ακολούθησε εκ μέρους της Ελλάδας η πρόταση από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να δοθεί το βραβείο Νόμπελ ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ ! Με την σειρά τους οι Τούρκοι ανταπέδωσαν το έπαθλο, με τους γνωστούς παράνομους διωγμούς του 1955 και 1964 των τελευταίων εναπομεινάντων Ελλήνων κατοίκων της Κωνσταν/πολης.

Υπενθυμίζεται ότι με την Συμφωνία της Λωζάνης, συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη και επικυρώθηκε από την ολομέλεια, η παραμονή στην γενέτειρά τους, των μουσουλμάνων της Θράκης και των ελλήνων χριστιανών της Κωνσταντ /πολης. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε ποτέ από τους Τούρκους για την Κωνσταντινούπολη, τηρήθηκε μονομερώς από την Ελλάδα για την Θράκη και οι επιπτώσεις θα φανούν στο μέλλον.

Η Τουρκία, εγγυήτρια δύναμη με διεθνή συνθήκη, για την ασφάλεια της Κύπρου ως ελεύθερο κράτος, την κατέλαβε το 1974 με στρατιωτική εισβολή και διχοτόμησε το μισό σχεδόν έδαφός της.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου, η έξοδος του ˝Χόρα˝ στο Αιγαίο, η ιταμή υπόθεση˝Iμια˝, οι βλέψεις σε Δυτική και Ανατολική Θράκη, υποκινώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες σε ελληνικό και βουλγαρικό εθνικό χώρο, η υποστήριξη προς τα Σκόπια και η υποκίνηση των σκοπιανών στις εξοργιστικές διεκδικήσεις τους κατά της Μακεδονίας, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα γείτονα που δεν είναι αξιόπιστος.

Ναι, να κλείσουμε τη σελίδα του βιβλίου της ιστορίας του παρελθόντος, αλλά να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την ιστορία μας και όχι να την κρύβουμε.

Να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και οι Τούρκοι, τι έκαναν τότε οι πατεράδες τους και τι κάνουν τώρα οι στρατοκράτες τους, υπονομεύοντας την ειρήνη στην περιοχή και την ελευθερία του λαού τους.

Να ξέρουν ότι οι βάρβαρες πράξεις στιγματίζουν τους λαούς και εάν θέλουν να αποφύγουν στο μέλλον τέτοιου είδους στιγματισμούς και εάν φιλοδοξούν να ενταχθούν στην οικογένεια των πολιτισμένων λαών, θα πρέπει να αποβάλουν την βαρβαρότητα των προγόνων τους, ως εκπρόσωποί τους, και να ζητήσουν ένα συγγνώμη γι’αυτά που έπραξαν, και εμείς να κλείσουμε τη μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας μας.

Μόνον έτσι -και το ευχόμαστε ολόψυχα- κοιτώντας ο ένας στα μάτια τον άλλον και ενεργώντας τίμια, μπορούμε να κτίσουμε επάνω σε γερές βάσεις την ΕΛΛΗΝΟ -ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ.
                                                                                                                      Μεσαρέτες
Από το βιβλίο μου : Πόντος ο Ελληνικός                                                                                                                                                                                                                                                                                      
       Ηρώων-Αγίων και Φιλοσόφων γη
                Copyright© 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου