Η Λευτεριά αν πουληθεί
για τα οικονομικά της,
μοιάζει νια που πορνεύεται,
να φτιάξει τα προικιά της.
-Μεσαρέτες-

Για επικοινωνία

email: mesaretes@gmail.com
* Ο ΠΟΝΤΟΣ και η Ιστορία του.
* Ποντιακοί Στοχασμοί
* Επίκαιρα Ποιήματα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

-ΠΟΝΤΟΣ- Δάκρυ ψυχής…


-ΠΟΝΤΟΣ-       
 Δάκρυ ψυχής…
Συνοπτική ιστορική αναδρομή
του  Ποντιακού  Ελληνισμού
από την Μυθολογία ως σήμερα
γραμμένη απλά σε 17 μικρά κεφάλαια.
Κεφάλαιο 13


                                   -ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ-
                                                Οδυνηρές αφηγήσεις

Στο βιβλίο ˝ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ˝ του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1919, καταγράφονται με λεπτομερή σαφήνεια συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν στον Πόντο από την περίοδο 1914 μέχρι το 1919 από τους Τούρκους.
˝ Φρίττει ο νους του ανθρώπου και σπαράσσεται η καρδία ˝ διαβάζοντας τις σελίδες που γράφει στο ημερολόγιό του, ο Μητροπολίτης Ροδοπόλεως Κύριλλος από τις φρικαλεότητες και τον αριθμό των θυμάτων, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα βουνά, στις σπηλιές και σε λαγούμια της γης, που κρύφτηκαν, για να αποφύγουν τη δολοφόνο χαντζάρα των σφαγέων.
Θλίψη και αποτροπιασμό αποκομίζει κανείς, διαβάζοντας για τα δεκατέσσερα νεαρά κορίτσια, που κατέφυγαν κυνηγημένα στα δάση και από εκεί στην Μονή του Βαζελώνα, για να σωθούν, όπου άτακτοι Τούρκοι, αφού τις ατίμασαν, έκοψαν τους μαστούς και τα κεφάλια τους, ικανοποιώντας έτσι τις ορέξεις και τα άγρια κτηνώδη αισθήματά τους.
Την ίδια τύχη θα είχαν άλλες είκοσι έξι νέες γυναίκες από τις περιφέρειες Βαζελώνα και Τραπεζούντας, κρυμμένες σε σπηλιά στην περιοχή "Αγροτσάλ" στο χωριό Κουνάκα, όταν εντοπίστηκαν από Τσέτες και συνελήφθησαν. Όμως διερχόμενες πάνω από τη γέφυρα του ποταμού Πρύτανη, προκειμένου να αποφύγουν την ατίμωση, έπεσαν όλες στο ποτάμι και πνίγηκαν.
Άξιος περιγραφής, ο καταγραφής ηρωικός θάνατος του φυγόστρατου Ελευθερίου Παντελή, από το χωριό Καρακιόλ της περιφέρειας Αμισού, ο οποίος εντοπίσθηκε και πολιορκήθηκε στο σπίτι του, όπου βρισκόταν μαζί με την πολυμελή οικογένειά του. Μη θέλοντας να πέσουν στα χέρια των Τούρκων, μάνα, σύζυγος, παιδιά, αδελφές και ατιμωθούν, προτίμησε τον ένδοξο θάνατο. Έριξε μια χειροβομβίδα και παρέδωσε στους Τούρκους, μια άμορφη μάζα γυναικόπαιδων.
Στις περιφέρειες Τραπεζούντας – Σουρμένων – Ριζούντας εκτοπίστηκε όλος ο πληθυσμός. Γέρους και γυναικόπαιδα χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι ως υποζύγια, για να μεταφέρουν στη ράχη τους αξιωματικούς, πολεμοφόδια και τρόφιμα για τον στρατό τους. Πεινασμένοι, διψασμένοι και ξυπόλυτοι περπατούσαν με τα βάρη στην πλάτη μεγάλες αποστάσεις και διασχίζοντες άγρια βουνά και λαγκάδια οι περισσότεροι δεν άντεχαν, τους εγκατέλειπαν οι δυνάμεις τους και γονάτιζαν. Οι Τούρκοι τους σκότωναν, αντικαθιστώντας τους με άλλους.
Οι Τούρκοι, επικαλούμενοι την ασφάλεια του κράτους, ιδίως κατά την περίοδο 1921-23, εκτόπιζαν χιλιάδες άμαχους προς το άγνωστο. Οι δυστυχείς επίστρατοι υπέφεραν τα πάνδεινα σε πολύωρες πορείες από την πείνα, τη δίψα, και τους ξυλοδαρμούς. Με βαρυχειμωνιά, οι εκτοπισθέντες οδηγούνταν σε ειδικούς λουτρώνες, όπου τους ανάγκαζαν να λουστούν.
Στη συνέχεια λήστευαν τα ρούχα τους και τους υποχρέωναν να περπατούν γυμνοί στο χιόνι, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Με το σατανικό αυτό σχέδιο, πέθαναν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι και τα κορμιά τους γίνανε τροφή για τα άγρια θηρία. Οι πορείες και τα τάγματα εργασίας ˝ αμελέ ταμπουρού ˝, ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο εξόντωσης, χιλιάδων ελλήνων του Πόντου, με ˝ λευκό θάνατο ˝ για να μη ˝γκρινιάζουν˝ ορισμένοι ευαισθητοποιημένοι Τούρκοι και ξένοι.
Τραγικές στιγμές έζησαν οι Πατριαρχικές Μονές Παναγίας Σουμελά, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που μετατράπηκαν σε οίκους σφαγών και ακολασίας.
Διασωθέντες αυτόπτες μάρτυρες, κρυμμένοι, είδαν άτακτους άγριους Τούρκους να σφάζουν γυναικόπαιδα με τσεκούρια.
Το θλιβερό μήνα Ιούνιο του 1921, η Αμισός και όλη η περιοχή της έχει ερημωθεί. Τα 394 ελληνικά χωριά γίνανε όλα στάχτη. Πάνω από 300 γυναικόπαιδα, οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι πήγανε να κρυφτούνε στο μισοκαμένο χωριό Άτα. Όταν το έμαθε ο σφαγέας τοπάλ Οσμάν, πήγε με τους τσέτες και τους συνέλαβαν, τους χώρισαν σε τρεις ομάδες και τους έκλεισαν σε ισάριθμα σπίτια, τα οποία, αφού τα περιέλουσαν με πετρέλαιο, τα έβαλαν φωτιά. Κανείς τους, δε γλίτωσε !
Πάνω από 350 χιλ., ανέρχονται οι άταφοι νεκροί του Πόντου από τις θηριωδίες των Τούρκων. Η αφήγησή τους, παρ’ότι μας παρέχει αμυδρά εικόνα της τραγωδίας, προκαλεί πόνο ψυχής.
                                                                                                                                                                                                                         Μεσαρέτες
Από το βιβλίο μου : Πόντος ο Ελληνικός               
       Ηρώων-Αγίων και Φιλοσόφων γη
                Copyright© 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου